Pátá aukce

Mimořádná nabídka kolekce prací dobrovolného outsidera světa umění, Tomáše Měšťánka, volně navazuje na úspěšnou výstavu v Galerii DOX.

 

Podle novináře Jana H. Vitvara byl Tomáš Měšťánek malířem Prahy, který nebyl z Prahy. „Měšťánkův ideální vlak jezdil na trase Uherské Hradiště – Praha a zpět. Jak ukazují jeho zachovalé skicáky, do hlavního města jezdil pravidelně i po skončení školy a dělal to až do konce života. 

 

Ve městě na řece Vltavě hledal a nacházel témata, které mu město na řece Moravě nemohlo poskytnout. Přitahoval ho rej tepajícího velkoměstského organismu, ve kterém sice nikdy nedokázal žít, ale zároveň ho nikdy nedokázal opustit. 

 

V Praze potkával své opilce a noční běsy, díky kterým se jeho rukopis během let postupně proměnil v divoce expresivní kroniku plnou prolitých a propálených stránek, tak jako byly prolité a propálené životy lidí, jejichž stopy najdeme na jeho obrazech“ (Slovácký deník 12.3.2023)

 

Prohlídka obrazů po tel. dohodě v Uherském Hradišti. Tel. 608 707 800

 

Odkazy:
Čtvrtá Aukce

Dubnová aukce Galerie Preclík nabízí 87 položek.

 

Již položka číslo 1 – barokní Krajina s pocestnými od Jana Jakuba Hartmanna naznačuje, že zde sběratelé najdou kvalitní díla čeké umělecké scény. Ze staršího umění jistě stojí za pozornost i olej od Antonie Brandeisové – Benátští rybáři.

 

Vrcholné kajinomalby zastupují velkoformátové oleje Seina Václava Radimského (kolem roku 1900), Tání na Chrudimce Františka Kavána (kolem roku 1906) a Berounka u Týřovic z roku 1904 od Josefa Krále. Tato galerijní plátna skvěle doplňují tři obrazy Aloise Kalvody z přelomu století.

 

Tuto skvělou nabídku krásně doplňují obrazy Jaroslava Panušky, Karla Langera, Bohuslava Dvořáka, Augustina Mervarta, Josefa Jambora, Otakara Nejedlého, Oldřich Blažíčka, či Gustava Porše.

 

Klasické moderní umění sedmdesátých let reprezentují Černé X, objekt Jiřího Hilmara z roku 1974, spolu s dílem Jana Kubíčka (Barevný rastr, 66x66cm) a Vladimíra Vašíčka (Černé pruhy, 140×100 cm).

 

Nabídku doplňují sběratelsky oblíbení autoři jako Josef Velčovský, Zdeněk Targus Červinka, Jan Saudek, Kristian Kodet, Ota Janeček a Pavel Párdy.

Vůbec poprvé jsme do naší aukce zařadili i grafická díla. Autory jako Františka Tichého, Josefa Šímu, Jana Zrzavého, Františka Muziku, Josefa Lieslera, Adolfa Borna, nebo Olbrama Zoubka, není potřeba milovníkům umění blíže představovat.

 

Tradičně se snažíme naši nabídku okořenit filmovými perličkami. Tentokrát je představují originální návrh plakátu k filmu „Příště budme chytřejší staroušku“ od Neprakty a dvě ploškové loutky z filmů Karla Zemana.

 

Věříme, že si v naší široké nabídce vyberete a přejeme Vám mnoho sběratelských úspěchů.

 

Ing. Jan Preclík

 

Třetí aukce

Pro 4, 2022

Vážení sběratelé umění, právě vrcholí přípravy třetí aukce Galerie Preclík. Vzhledem k našemu dalšímu aukčnímu rekordu – za obraz Jana Saudka – New York New York, z druhé aukce, který jasně…

Druhá aukce

Lis 12, 2022

Po úspěšném vstupu na trh s uměním, kdy už první položka aukce – Šavlozubý tygr Zdeňka Buriana vytvořila aukční rekord tohoto autora v kvašových malbách, jsme pro Vás připravili další, velmi…

První aukce

Čvc 5, 2022

Galerie Preclík nabídne reprezentativní kolekci umění. Není úzce zaměřená na jeden žánr ani konkrétní období. Věřím, že osloví sběratele napříč spektrem světa umění. Jakožto milovník krajinářů jsem zařadil obrazy žáků Mařákovy…